Zostań baristą w swoim domu! - Kawowe

kursy dla baristów poznań

W ten sposób kawa towarzyszyć nam

Wakacje to czas, w którym nareszcie możemy poddać się naszym pasjom. Jedni wybiorą leniuchowanie w domu, inni od razu spakują swoją torbę i plecak i wyruszą poznawać świat lub najbliższą okolicę.
Co łączy te dwa typy

Dodane: 31-01-2020 03:13
Zostań baristą w swoim domu! - Kawowe kursy dla baristów poznań
ludzi? Oczywiście kawa! Kawa jest naszym nieodłącznym towarzyszem każdego dnia. Ekspresy do kawy przestały być już tak bardzo drogie, dlatego coraz częściej możemy spotkać je w polskich domach.
Zazwyczaj poranki zaczynamy podobnie- wyburzamy się z pieleszy, maszerujemy do łazienki po drodze włączając ekspres do kawy. Pyszna kawka pobudza nas do życia i wprawia w cudowny nastrój. Oczywiście najlepiej byłoby, aby była to kawa włoska, ale każdy inny rodzaj też jest cudowny.
Jeśli spieszy nam się w drogę, możemy nasz ukochany ciemny napój szybko przelać w kubek termiczny i zabrać ze sobą. W ten sposób kawa towarzyszyć nam będzie w każdym miejscu- w tramwaju czy w samochodzie, wspinając się po górach czy leżąc na kocu na plaży. Okazuje się, że z niektórymi ludźmi kawa naprawdę zwiedza cały świat. Bo dlaczego rezygnować ze swojego ukochanego napoju w Azji, w Australii czy w Afryce?


I chociaż pić możemy ją od

Każdy ma swój sposób na ospały poranek, ale my kawosze doskonale wiemy, że najlepszym jest właśnie kawa. Napój występujący w wielu wariantach, jest tematem tak szerokim, że ma wiele pasjonatów.

Z pomocą przychodzą nam przeróżne ekspresy do kawy, zamieniając wybrane ziarna w bazę, która pomoże nam stanąć na nogi. I chociaż pić możemy ją od razu, to wielość rodzajów kaw jest duża, że nie ma po co się ograniczać. Oprócz tradycyjnej kawy czarnej, lub białej - czyli po prostu tej z dodatkiem mleka, wyróżniamy masę innych.

Najczęściej do ich przygotowania używa się mleka, o różnym poziomie spienienia, a także różnej ilości. Cappuccino to kawa z espresso oraz dużą ilością mleka, ale spienionego. Jest delikatne i kremowe. Kolejnym rodzajem jest latte, czyli baza, mleko, a na końcu wykończenie w postaci 1-2 centymetrów spienionego mleka. Jak więc widzimy, espresso, a więc kawa włoska, przychodzi w wielu odmianach, a to tylko kilka z nich.

Smakosze mogą dodawać także wiele syropów smakowych. Na przykład w zimę idealna będzie piernikowa kawa z dodatkiem cynamonu i kakao, posypanego na górę spienionego mleka.


Kawa z ekspresu

Kiedy jesteśmy zmęczeni, senni i pozbawieni sił do pracy i zależy nam na szybkim zastrzyku energii, zazwyczaj sięgamy po kawę. Jest ona smaczna, zdrowa (w umiarkowanych ilościach) i szybka w przygotowaniu. Ważne jest to, że sposoby jej przyrządzenia nie ograniczają się do jednej opcji. Najprostszym wyjściem jest przygotowanie kawy rozpuszczalnej, co sprowadza się zalania ziarenek i poczekania, aż się rozpuszczą. Kawa rozpuszczalna ma swoich zwolenników, ale ma też równie wielu przeciwników, którzy twierdzą, że taka kawa pozbawiona jest walorów smakowych i nie powinno się jej stawiać na równi z prawdziwą kawą. A jeśli mowa o prawdziwej kawie, od razu przychodzi na myśl kawa włoska. Słynie ona z wyjątkowego smaku i aromatu, szczególnie po odpowiednim przyrządzeniu. Zmielone ziarna można oczywiście po prostu zalać gorącą wodą lub użyć do zaparzenia urządzenia typu French press, ale zdecydowanie najlepszym wyjściem są ekspresy do kawy. W dobrej jakości ekspresie będziemy w stanie przyrządzić latte, espresso, cappuccino czy americano. Tak zaparzona kawa bez wątpienia będzie smakowała każdemu, nawet wyrafinowanym smakoszom tego napoju.


A w konsekwencji do wylewu krwi

Tak kochamy pić kawę, że aż różnie ją nazywamy. Mówimy o niej nie tylko kawa, czy kawka. Zdrobniamy jej nazwę tak bardzo, że z miłości do tego napoju nazywamy ją czasem kawusią. Miliony ludzi na świecie nie może obejść się bez filiżanki kawy dziennie. A wielu pije jej więcej. Są i tacy ludzie, którzy zatracają się w piciu kawy i szkodzą tym swojemu zdrowiu, a nawet zagrażają życiu. Gdyż spożycie dużej ilości mocnej kawy w ciągu jednego dnia może doprowadzić do zawału serca lub wysokiego nadciśnienia. A w konsekwencji do wylewu krwi do mózgu. Jednak fani kawy nie muszą pić jej mocnej. Są przecież ekspresy do kawy, które parzą słabszą kawę. Kawa włoska również nie należy do mocnej. Kawa w Polsce jest znana od dawna. Już w osiemnastym wieku zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w Gdańsku i w Warszawie. Bardzo szybko zaczęły w Warszawie powstawać następne kawiarnie, które stały się z czasem bardzo znane, np. za bramą Ogrodu Saskiego, czy na Starym Rynku. I inne mniej znane. W pierwszej ćwierci dziewiętnastego wieku było ich w Warszawie już ponad 120. A w połowie dziewiętnastego wieku aż 180. Bo zapotrzebowanie na kawę i na spotkania w kawiarni przy kawie rosło.


Czasem może być nam trudno się

Niektóre osoby bardzo lubią herbatę, a inne kawę. Czasem może być nam trudno się zdecydować, na co mamy ochotę, zarówno kawa jak i herbata zawierają kofeinę, która ma właściwości pobudzające. Nasz umysł czasem potrzebuje takiego zastrzyku energii. Warto mieć w domu ekspres, który przygotuje nam kawę dokładnie tak, jak tego oczekujemy.

Kawa włoska jest uważana za jedną z najpyszniejszych. Któż z nas odmówi pysznej kawy zaparzonej w ekspresie z ciastem typu biszkopt, szarlotka lub tiramisu. Jest wiele sposób, aby umilić sobie popołudnie lub stresujący dzień spędzany w pracy. Ludzie mają rożne sposoby na to, aby poprawić sobie nastrój, a dobra kawa jest jednym z nich.

Niektóre ekspresy do kawy umożliwiają zaparzenie tego napoju w niezwykle szybki sposób. To podstawowe wyposażenie każdego biura, w którym spędzamy wiele czasu i potrzebujemy jasnego umysłu. Część osób nie wyobraża sobie wypicia gorzkiej kawy, inni natomiast w ogóle nie słodzą, wolą natomiast zjeść ciastko, które doda im jeszcze więcej energii. Najlepiej zjeść od czasu do czasu domowe ciast, które przygotujemy samodzielnie.